Monday, 18 July 2016

Homemade Biscuit


so, hi korang! entry kalini i nak share recipe untuk homemade biscuit ala ala Famous Amos tu. senang dan mudah takda lah kena keluar drive hadap jammed nak beli biskut famous amos punya pasal haha buat stress kepala je. okay biskut Famous Amos ni merupakan merek cookies yang ditubuhkan oleh Wally Amos pada tahun 1975 di Los Angeles. itulah sebabnya nama dia Famous Amos biskut ni sangat sangat lah terkenal dan disukai ramai diseluruh dunia ceh tipu lah kalau siapa siapa cakap dia tak suka ataupun taktahu apa jenis biskut Famous Amos ni. if anyone yang betul betul tak pernah try korang boleh la try buat homemade dulu! untuk try test haha lepastu boleh lah rasa Famous Amos yg sebenar untuk membezakan sama atau tidak. without further due let's get started! 


Bahan-bahan:

1 cawan mentega 
1 sudu gula coklat
1/4 sudu kecil garam 
1 biji telur 
1 sudu esen vanilla 
1/2 cawan oats (blend sampai jadi macam tepung) 
1/2 cawan badam
3/4 kacang (mana-mana kacang yg awak suka) such as badam, gajus, kemiri dan dicincang
1 cawan coklat batang (cincang)
1 cawan tepung terigu protein kacau dengan 1 sudu baking powder 


Cara-caranya:

1) campurkan telur dan esen vanilla kemudian diamkan di peti sejuk sehingga 2 jam
2) panaskan ketuhar hingga 160 darjah celcius 
3) campurkan mentega, gula, dan garam gaulkan merata sehingga berwarna pucat 
4) tambah campuran telur yang sudah disejukan ke dalam campuran mentega dan kacau sehingga merata 
5) tambah tepung oat, tepung badam, kacang cincang, dan coklat cincang. kacau menggunakan spatula sehingga merata 
6) tambah tepung terigu secara bertahap dan kacau hingga sebati secara merata 
7) kacau secara menerus sehingga menjadi adunan yang padat 
8) ambil adunan dengan menggunakan sudu kecil lalu letakkan adunan di atas loyang. susun antara jarak 2.5 cm 
9) panggang didalam ketuhar kira-kira 20minit 
10) angkat biskut dari ketuhar dan biarkan sehingga sejuk 

homemade famous amos biscuit 
Tadaaaa!!! senang kan? lagi-lagi kalau yang suka buat biskut tu you guys should try this! rugi tak try ni rajin-rajinkan la diri okay. pastikan simpan dalam bekas yang kedap udara supaya tak masuk angin & rangup. kalau raya dah takda kuih boleh je buat biskut ni untuk jamu tetamu yang datang beraya kat rumah. okay hope you guys like it!


much love, wana. 





 

THEFOOD.VIEW Template by Ipietoon Cute Blog Design